Alles over beveiliging en veiligheid in en rondom het huis
Door: Wim Bremer
Artikelen
• Even voorstellen
• Beveiliging en veiligheid
• Hang en sluitwerk
• Verlichting
• Veilig gevoel
• Een camera
• De computer
• Brandpreventie
Door: Wim Bremer
Artikelen
• Even voorstellen
• Beveiliging en veiligheid
• Hang en sluitwerk
• Verlichting
• Veilig gevoel
• Een camera
• De computer
• Brandpreventie
Beveiligen? Veiligheid? Wat is dat?
De meesten onder ons zullen beide begrippen kennen. Maar beschrijf nu eens veiligheid… Beschrijf nu eens beveiliging… Tja, de deur op slot doen; is dat nu veiligheid of beveiliging? Je ziet hieruit dat er soms een niet herkenbare lijn loopt tussen deze twee begrippen. Sterker nog: het loopt in elkaar over, maakt deel uit van elkaar en soms kan het één niet zonder het ander.
Persoonlijk zie ik het zo. Je brengt een bepaalde mate van beveiliging aan en beoogt daarmee een stuk veiligheid voor jou en/of anderen. Een stuur in je auto brengt de veiligheid dat je kunt sturen zodat je niet tegen een ander aan rijdt zeg maar. En zo kun je er zelf zeker een paar verzinnen.
Waarmee begint veiligheid in je eigen huis?
Een huis wordt gebouwd met steen, meestal op een fundering, voorzien van ramen, deuren en een dak. Van te voren wordt berekend wat de maten en specificaties van de verschillende bouwmaterialen zijn. Zodat er geen de zwakke (Veiligheid) materialen worden gebruikt. Er geen gevaarlijke uitsteeksels aan dingen zitten (Veiligheid) Er niet zomaar ergens een gat in de vloer zit (Veiligheid).
Maar ook: ramen die op slot kunnen (beveiliging) deuren voorzien van goed hang en sluitwerk (beveiliging) voorzien van goede (gecertificeerde) sloten (beveiliging) Zodat je je veilig voelt in je eigen huis. Je ziet dat het al in elkaar begint over te lopen.
Tja, veilig?
Vroegűh sloeg men elkaar de hersens in, roofde men elkaars vrouwen, sleepte ze naar het hol. Da’s natuurlijk niet echt een gevoel van veiligheid. Voor die geroofde vrouw dan… We maken een stapje van - zeg even - 200.000 jaar. De mens evolueert, men civiliseert, men wordt fatsoenlijk en houdt meer rekening met elkaar. Uiteindelijk leven we in de 20e eeuw en denken de zaken aardig op orde te hebben. Democratie. Ach, er is misdaad in Nederland, maar dat valt nog reuze mee in de jaren 50 en 60.
Woodstock, hippies, baas in eigen buik, ban de bom, wie kent ze niet? Vraag anders maar eens aan je moeder als die een jaar of 60 is… Maar tijden veranderen, de wereld draait ineens sneller, de wereld wordt kleiner door de televisie, de oprukkende computer, Internet, het mobiel bellen, de smartphone. Helaas wordt in een paar decennia Nederland ook misdadiger, worden er steeds meer inbraken, berovingen, aanrandingen gepleegd.
Deze vorm van evolutie kunnen we missen als kiespijn. Maar wat doe je er zelf aan? Of liever: wat kun je er aan doen?
Voorzorgsmaatregelen nemen, waakzaam zijn
Sociale controle. Bouwkundige maatregelen. Opletten.Loop eens langs- of om een huis. Kijk eens naar binnen als mensen weg zijn. Kijk eens om je heen als je de hond uitlaat. Of gewoon aan het wandelen bent. Let eens op hang en sluitwerk van een woning. Het bekende touwtje uit de brievenbus. Een achterdeur die openstaat (met klaarblijkelijk niemand in de buurt) een niet op slot gezette fiets, een wandelwagen die onbeheerd op het paadje staat.
Je doet het natuurlijk niet, maar je zou eens bij een aantal woningen in de tuin moeten gaan en zoeken naar sleutels die zo voor het oprapen liggen. Het randje van het kozijn, boven de schuurdeur, onder de bloembak of vuilnisemmer… Je zult er van versteld staan hoe “vindingrijk” mensen soms zijn met de reserve- of schuurdeursleutel! Advies: niet doen en die sleutel naar binnen of naar de buurvrouw.
In de gemiddelde schuur staan al snel een paar (dure) fietsen, een vrieskist, een wasmachine en droger. Duur gereedschap. Bladblazer, grasmaaier. Invalidewagen, scootmobiel, etc. Tel het maar even op.
En als ik dan zie hoe slecht soms het hang- en sluitwerk van een schuur is… Oei, oei, oei! Ook is het hang- en sluitwerk van een woning vaak erg onder de maat. Ik weet natuurlijk ook, dat, als je in een huurhuis woont, je afhankelijk bent van de verhuurder, maar er eens kritisch naar (laten) kijken kan geheel geen kwaad. In een volgend stukje ga ik wat dieper in op deze materie.
Wim Bremer.