Alles over beveiliging en veiligheid in en rondom het huis
_

Door: Wim Bremer


Artikelen
_
• Even voorstellen
• Beveiliging en veiligheid
• Hang en sluitwerk
• Verlichting
• Veilig gevoel
• Een camera
• De computer
• Brandpreventie







Brandpreventie
Is dat óók voor mijn veiligheid?

Binnen het kader van veiligheid en beveiliging past natuurlijk ook brandpreventie. Per slot van rekening kun je je huis en omgeving nog zo goed beveiligen, als je brand hebt, is alle moeite voor niets geweest.


Wat is brand?

Brand bestaat uit een aantal elementen, genoemd de branddriehoek. Brandbare stof, zuurstof en de ontbrandingstemperatuur. Eigenlijk dien je te spreken over de brand vijfhoek: Ontbrandingstemperatuur (energie) brandbare stof, zuurstof, katalysator en mengverhouding. Populair gezegd, voor een vuur heb je bijv. Nodig; een berg kranten, een aansteker en zuurstof (zit in de lucht). Zonder op de scheikundige processen in te gaan kan iedereen dus een vuurtje maken. En doven. Maar ehhh, voorkomen is natuurlijk nog véél beter.

Iedereen heeft wel eens een vuurtje gestookt, op de barbecue, de open haard. (Of: stiekem op een verlaten bouwterrein… Dat noemen we een verantwoord vuur, dat vrijwillig is aangestoken voor eigen gebruik. Het wordt pas brand als er niet vrijwillig, een vuur is gemaakt, dat, als je er verder niets aan doet, er voor kan zorgen dat je huis afbrandt. En geloof me, dan is een klein vuurtje erg snel een groot- en niet meer controleerbaar vuur.

Om een voorbeeld te geven: als je midden in je woonkamer een vuur zou starten van een stapel kranten, zal het gemiddeld niet meer dan 3 minuten duren voor het een uitslaande (en nauwelijks meer te blussen) brand is. Daar schrik je van hè? Probeer het maar niet uit.


Wat kun je doen om een brand te voorkomen?

De keuken. De afzuigkap. In de afzuigkap zitten vetfilters. Als je deze nooit schoonmaakt, zal er veel vet (brandbare stof) in terechtkomen. Koken doe je met elektriciteit of gas. Gas veroorzaakt een behoorlijk hoge temperatuur, vooral als er geen pan op de pit staat (ontbrandingstemperatuur) Zuurstof is er in een keuken altijd aanwezig. Vul de rest zelf maar in. Of volg de cursus hoe blus ik een in brand gevlogen afzuigkap... Bedenk dat deze in het echt bijna niet te blussen is en al zeker niet met water!! En wie heeft er nu een schuimblusser in zijn huis? Zie ik daar helemaal achter in de zaal één vinger? Voorkomen is dus beter dan genezen.

De frietpan. Woensdagmiddag. Moeder bakt frietjes, ja gezellig. Zit met de kids lekker te eten, frietpan vergeten. Dat wil zeggen, het vuur niet uitgedraaid. Whoesjjj! Vlam in de pan, paniek, geschreeuw, vuur en rook. Ja, en dan? Ga zeker geen kettingreactie uitlokken door er een emmer water over te kiepen (ik leg zo uit waarom niet) Pak je pan niet van het vuur en loop er niet mee naar buiten. Als er iets uitspettert, krijg je het op je eigen lichaam of gezicht. Wel eens een mooie brandwond gezien? Die wil je vast zelf niet hebben.

Nooit blussen met water!!! Met drie uitroeptekens. Water vermeerdert qua volume namelijk met de factor 3000 als je dit in brandende olie gooit. Een ontzettende stoomontploffing volgt die je waarschijnlijk niet overleeft en de keuken al helemaal niet. De enige manier om een brandende frietpan te “blussen” is en vanaf de voorkant langzaam een passend deksel over te laten zakken en daardoor de aanvoer van zuurstof te blokkeren Doe desnoods een natte keukenhandschoen aan. Maak niet de fout om, als de brand geblust is, alsnog meteen de pan naar buiten te brengen. Laat die maar een uurtje of vier afkoelen.

Als je “geluk” hebt gehad dat de afzuigkap ook niet meteen in de fik is gevlogen, kom je er goed vanaf. Als deze brandt zou ik persoonlijk heel erg snel de brandweer of 112 bellen. Niet alleen de kap brandt namelijk, maar met een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid het gehele afvoerkanaal en dat blus je echt niet zelf. Of ja, misschien die man met de schuimblusser.


De man die alles kan

Een mooie warme dag. Een nieuwe barbecue. Leuke vrienden op bezoek. Met zijn allen barbecueën, ja gezellig! Maar, hou het gezellig.

Men neme een barbecue. Men neme een zak houtskool. Men neme een fles spiritus. Fout!!! Men neme helemaal geen spiritus! Men neme aanmaakblokjes. Veel veiliger. Maar, gezellig toch, zo’n vuurtje? Jazeker, maar ga niet met spiritus lopen te spuiten (Zoals héél veel mensen tóch doen) Vuurtje brandt niet echt geweldig, pa spuit er wel even wat spiritus op. Steekvlam en in Beverwijk (Brandwondencentrum) hebben ze weer een hele zaterdagavond werk… Bedenk tevens even dat bandwonden met afstand de meest pijnlijke wonden zijn. En gruwelijke littekens achterlaten.

Je kunt overwegen een barbecue op gas te kopen (ook voorzichtig mee zijn!) of een elektrische overwegen. Zelf heb ik al 15 jaar een elektrische en het bevalt uitstekend.


Voorkomen dan maar?

Ja, zeker. Je kunt een heleboel dingen zoals brand, zelf vrij gemakkelijk voorkomen. Reinig op tijd je afzuigkap filters, koop een goede elektrische friteuse, laat geen aanstekers- of lucifers slingeren als er kleine kinderen in huis zijn. Zet geen waxinelichtjes vlak onder brandbaar materiaal (vensterbank, gordijn…) Hang geen wasgoed voor een brandende open haard, etc. etc. Haal die fles lampolie uit het keukenkastje en zet hen veilig(er) weg op een hoge plank in de schuur. Een stekkerdoos maar één maal doorlussen.


Maar, wat doe je als je brand hebt?

Altijd eerst voor je eigen veiligheid zorgen. Ren niet als een dolle een in lichterlaaie staand pand in om iets of iemand te redden. Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan zegt u? Ja en nee. Als je kind/echtgenote/oma/hond nog in huis is, zul je dat veel gemakkelijker beamen dan dat er niemand thuis is. Al is ook dat relatief. Bedenk dat een huis dat al een poosje brandt, instabiel is. Dat wil zeggen: kan instorten, de trap kan in brand staan, de houten vloer kan al zwakke plekken of gaten vertonen. Maar bedenk nog even iets. De veruit grootste oorzaak van zwaar gewonde slachtoffers en doden bij een brand is helemaal geen vuur. Dat is rook. Een huis is opgebouwd- en voorzien van allerlei zaken en materialen die, als ze eenmaal branden, zeer giftige rook kunnen produceren. Bedenk echter ook, dat rook desoriënterend werkt. Oh, u kent u eigen huis van boven tot onder? Tja, da’s mooi, maar bedenk echter dat een brand ook midden in de nacht kan plaatsvinden. En overal tegen aan loopt omdat de elektriciteit is uitgevallen. En een heel huis onder de rook… dat is op zijn zachtst gezegd een doder. Rook kan dus giftig zijn, rook kan desoriënteren, maar bedenk ook dat rook gloeiend heet kan zijn. Als je er dan tóch door moet, doe dat dan op het laagste punt, kruipend dus.


Zaken die eigenlijk in ieder huis aanwezig moeten zijn

• Brand- en rookmelders, in iedere ruimte één. Het liefst geschakelde rookmelders (als er één alarm geeft, reageren alle anderen ook) liefst voorzien van loopverlichting
• Koolmonoxidemelder
• Touwladder die je over de vensterbank kunt hangen
• Branddeken
• Minimaal één goede- en voldoende grote schuimblusser op een veilige en altijd bereikbare plaats (neen, niet in de auto)
• Een goede zaklamp binnen bereik (nachtkastje)
• Een telefoon binnen bereik (GSM)
• Een goede verbanddoos
• Een voldoende lange tuinslang om een beginnende brand te blussen


Blussen
Kan ik dat zelf ook?

Iedereen kan een brand blussen. Waar of niet waar? Waar. Je moet alleen weten wat je doet. Als je één van de delen van een branddriehoek weggehaald is de brand geblust. Je prullenbak staat in de fik. Kieper er voorzichtig een emmer water over. Je haalt daarmee de temperatuur weg, brandje gedoofd. De brandweer doet dit in het groot met een blusslang, het water al dan niet vernevelend. Mocht je net lekker brandende houtskoolbarbecue onverhoopt in de fik vliegen, pak dan de tuinslang en laat voorzichtig water op de houtskool lopen en ga niet met een gebonden straal als een gek staan sluiten. Je maakt de brand er alleen maar groter mee. En je vlees is verpest. Blus altijd met de wind mee, nooit tegen de wind in! Rook weet je wel - en in het ongunstigste geval krijg je een vlam in je gezicht.


Blussen met een brandblusser

Er zijn een behoorlijk aantal soorten, maten en voor allerlei doeleinden geschikte blussers in omloop. Voor een normaal woonhuis raadt ik een wat grotere schuimblusser aan (Min 6 ltr.) Om de doodeenvoudige reden dat deze goed functioneert en weinig rotzooi achteraf geeft. Wel eens een auto gezien die met een poederblusser was geblust? In 9 van de 10 gevallen totall loss. Schuim dekt af, sproeischuim is nauwelijks giftig, niet geleidend (Elektriciteit!) Een behoorlijke blusser kost een Euro of 60 – 100, al naar gelang de inhoud. Verkrijgbaar van 2 tot 9 kilo blusstof. Minimaal die van 6 kilo nemen. Een goede schuimblusser heeft een worplengte van ong. 8 meter en kan maximaal (9 ltr) 60 seconden gebruikt worden.

Bedenk wel, dat niet iedere brandblusser zomaar voor ieder type brand gebruikt kan worden. Je hebt verschillende klassen branden en ook verschillende klassen brandblussers.

Zo zie je, dat je met een aantal vrij simpele maatregelen en hulpmiddelen, een brand kunt voorkomen én blussen.


Bedenk echter nog één ding ...
Brand verpest veel meer dan je lief is!!


Wim Bremer.